nowa restauracja włoska w Krakowie

Dobra włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i duża dawka zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe potrawy włoskie

Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *