Pizza Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie porządnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak solidnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Jednak ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozpiętości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zazwyczaj posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *