restauracja przy Rynku Kraków

Aby w pełni zrozumieć sedno tradycyjnej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołożyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była tuzinkowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednak z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.

restauracja w Krakowie

Sylwetka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niezmiernie ostrą, z kolosalną ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów krajowych.

Restaurants near Main Market Square

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Przyprawy tuzinkowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *