włoska kuchnia

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania.
mozarella

Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
ser mozzarella   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *